fredag 23 april 2010

Museum!

Hej!!
Igår var vi på Tidaholms museum. Vi fick titta på ett bildspel om Tidaholm. Vi fick lära oss mer om Hans Henrik von Essen. Han var Tidaholms grundare. Han startade värdens största tändsticksfabrik. Tändsticksfabriken hette Vulcon. Han döpte fabriken efter sin hingst. Sen fick vi se en del av Tidaholm. Som dom hade gjort på museumet. Efter det fick vi gå in i ett hus. I ett litet hus kunde det bo ca 12 personer. Ända från gammalfarfar till barn i vagga. Man kunde gå 2 mil till jobbet. Dom fick börja jobba när dom var 12 år. Lönen var usel. Bara 25 öre i timman. Vi fick sen se vad dom hade på sig på den tiden. Det var i början av 1900 talet. Kvinnorna var tvungna och ha jätte tajt om magen. Sen fick vi se första symaskinen. Vi fick också lära oss om dom första bilarna som gjordes i Tidaholm. Dom hette Tor 1 och Tor 2. Mänskorna var fattiga och ofta hade dom bara ett 1 par skor i hela familjen.

Efter vi hade varit på museumet gick vi till torget. På torget fick vi leta efter saker typ en staty och säga vad den hette och varför man gjorde just den statyn.
Vi tyckte det var super skoj. Vi lärde oss masser.

Öka kvarta sista kvarta Tidahom Tidaholm.
Dom som skrev var: Felix och Liv=^D :D

3 kommentarer:

  1. DET VAR ROLIGT!!
    Från Liv

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att se att ni lärt er så mycket av besöket! Ni har verkligen skrivit på ett bra sätt:) Er text är lätt att läsa och att förstå. Bra jobbat!

    Kram från "fröken" Ulle :)

    SvaraRadera
  3. 25 öre är ju lite





    adde de lito

    SvaraRadera